Home - Product informatie - Videoconferentie - 10 etiquetteregels voor videoconferentie

Heeft u vragen?


Neem contact met ons op

030 669 1228

Start een chatgesprek10 etiquetteregels voor videoconferentie

 
Een goede voorbereiding op videovergaderingen is het halve werk. Een professioneel videoconferentie systeem is hierbij zeer belangrijk, maar door het niet volgen van bepaalde etiquetten kunt u alsnog amateuristisch over komen. Vergadertelefonie helpt u graag en zet 10 belangrijke etiquetten op een rij.
 
.

1 Voorkom technische problemen

Een van de meest gehoorde frustraties bij videovergaderingen is technische problemen. Voorkom dat er automatisch een software update start tijdens een gesprek. Dit komt amateuristisch en onvoorbereid over. Test het systeem daarom altijd van tevoren.
...
 
...

2 Draag de juiste kleding

Trek altijd een nette broek aan, ook al komt deze niet in beeld. Gestreepte shirts en verwarrende patronen zien er op video niet goed uit. De kleuren rood, wit en zwart zijn niet aan te raden. Kies in plaats daarvan een pastelkleurig shirt. Met picture-in-picture view kunt u controleren hoe u er voor de andere partij uitziet.
 
.

3 Zorg voor goed geluid

Zet de volumes van de microfoons en speakers middelhoog, wat normaal gesproken voldoende is om goed verstaanbaar te zijn en anderen goed te horen. Verwelkom de andere partij en vraag meteen of u goed verstaanbaar bent. Dit voorkomt vervelende momenten later in het gesprek.
...
 
...

4 Zorg voor een focus

Een onrustige achtergrond kan ertoe leiden dat mensen meer op de omgeving letten dat op u. Ook achtergrondgeluid kan een storende factor zijn. Ga niet zitten tikken en zorg voortdurend voor oogcontact om de focus op u te houden.
 
.

5 Eet niet

In het verlengde hiervan, maar iets wat zeker een eigen kopje verdient: ga niet eten. Uw gesprekspartners horen en zien u kauwen. Dit is niet alleen afleidend maar ook onfatsoenlijk. Wat u tijdens normale vergaderingen niet doet, doet u ook niet tijdens videoconferenties.
...
 
...

6 Voorkom interrupties

Voor collega’s kan het soms moeilijk om te zien of u deelneemt aan een videoconferentie of simpelweg achter uw pc zit. Interrupties kunnen uw concentratie breken en u onprofessioneel laten overkomen. Geef daarom altijd duidelijk aan of u in een videovergadering zit.
 
.

7 Ga nooit weg zonder dit te melden

Zeg altijd wanneer u even weg moet. Bij grote vergaderingen volstaat het om dit te fluisteren naar een collega. In kleine vergaderingen vraagt u om een korte pauze. Uit een onderzoek van Lab42 blijkt dat maar liefst 24% van de mensen weggaan zonder melding de ergste 'overtreding' vindt tijdens een videoconferentie.
...
 
...

8 Let op

Het kan soms moeilijk zijn, maar houd de focus gedurende de hele videovergadering. Videoconferenties zijn veel persoonlijker dan telefoonvergaderingen. Zo zijn gesprekspartners volledig op de hoogte van uw lichaamstaal en zien ze meteen of u aan het multitasken bent.
 
.

9 Onderbreek uw gesprekspartner nooit

Wacht voor een stil moment in het gesprek om input te leveren. Het onderbreken van anderen is onbeschoft. Dit geldt uiteraard ook voor normale vergaderingen, maar zeker voor videoconferenties waar vertraging in de verbinding kan zorgen voor ongemakkelijke momenten. Wacht daarom altijd twee seconden voordat u spreekt.
...
 
...

10 Praat niet teveel met uw eigen partij

Zeker bij vergaderingen waar er maar 1 iemand aan de andere kant van de lijn is, kan het verleidelijk zijn om hele discussies te voeren met collega’s terwijl de andere partij zit te wachten. Probeer dit te voorkomen en zorg dat de ander altijd actief kan deelnemen aan het gesprek.

Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie